monticnac, grzyby, wartości odżywcze, IG

Jesień w tym roku obfitowała w grzyby…przynajmniej w naszym rejonie. Fajna pogoda – mimo pandemii, sprzyjała wycieczkom do lasu, a że i my i dzieciaki – dzięki znajomości pobliskich lasów przez dziadka Jurka – dużo spacerujemy po lesie to mamy zapas grzybów do następnej jesieni:)

monticnac, grzyby, wartości odżywcze, IG
montignac, grzyby, wartości odżywcze, IG

Grzyby mają niski indeks glikemicznym IG=15, mają mało kalorii, i co by o nich nie mówić mają trochę wartości odżywczych – przede wszystkim lubiany przez nas błonnik (błonnik rozpuszczalny (tzw. beta-glukan), poprawiający perystaltykę jelit a dodatkowo uwaga! uwaga! obniża IG całej potrawy i zapewnia uczucie sytości J ponadto mają niektóre witamy z grupy B1, B2 mają potas, magnez, żelazo oraz ……drogie Panie grzyby zawierają antyoksydanty!!!

Wow, nic tylko jeść!!!

No ale z czym te grzyby pałaszować, żeby było zgodnie z metodą Montignac’a? Jako pierwsze przychodzi mi do głowy użycie ich jako uzupełnienie do mięsa, a że staram się unikać mięs czerwonych na rzecz wszelkiej maści drobiu to zaproponuję Wam dziś grzyby na piersi z indyka. Tak, ja daję tak dużo grzybów, że z dodatku grzyby robią się główną pozycją dania:-)

dieta montignaca, indyk z grzybami, sałatka, mix warzyw
dieta montignaca, indyk z grzybami, sałatka, mix warzyw

Do dzieła. Będziesz potrzebować (dla 4 osób lub dwóch na dwa dni):

  • Pierś z indyka – 70 dkg
  • Jedna cebula – pokrojona w kostkę
  • Duży ząbek czosnku
  • 30 dkg grzybów leśne świeżych/mrożonych/suszonych, gdy suszone to wcześniej musisz je namoczyć w gorącej wodzie aby zmiękły
  • 100 gram śmietany 30%
  • 250 mln bulionu warzywnego (wcześniej robisz wywar z warzyw – marchew, pietrucha, por, seler, ja korzystam z koncentratu warzywnego, który sama robię w Thermomix)
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól & pieprz

Pierś z indyka kroimy na średniej grubości kotlety, i podsmażamy na oleju po 4 min z każdej strony, zdejmujemy z patelni, na tej samej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy grzyby, i podsmażamy jakieś 10 min, do odparowania wody z grzybów i przyprawiamy pieprzem i solą i zalewamy bulionem. Po zagotowaniu bulionu dodajemy śmietanę i piersi z indyka. Całość gotujemy do odpowiedniej gęstości sosu. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem

Do tego sałatka/surówka ze świeżych warzyw o niskim indeksie glikemicznym, polana pysznym sosem na bazie oliwi z oliwek, przykład takiej sałatki masz tutaj:

dieta montignaca, pierwsza faza, sałatka, sałatka do posiłku tłuszczowego
dieta montignaca, pierwsza faza, sałatka, sałatka do posiłku tłuszczowego
dieta montignaca, indyk z grzybami, sałatka, mix warzyw
dieta montignaca, indyk z grzybami, sałatka, mix warzyw

Smacznego:-)

Dobrodziejstwo jesieni, czyli grzyby na indyku………….

Post navigation