Zacznijmy od pytania czym jest IG czyli indeks glikemiczny będący kamieniem węgielnym metody Montignaca?
Indeks glikemiczny informuje o zawartości czystego cukru/skrobi w danym produkcie węglowodanowym, co pozwala przewidzieć jego wpływ na poziom cukru we krwi po spożyciu posiłku.
IG określa procentowo szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi po posiłku w porównaniu do wzrostu, jaki nastąpiłby po spożyciu czystej glukozy.
„Jeśli IG jest wysoki (na przykład w przypadku ziemniaków), wchłonięte podczas trawienia węglowodany spowodują gwałtowne podniesienie się poziomu cukru we krwi.
Produkty o niskim IG (soczewica) nie wywołują praktycznie żadnej lub bardzo niewielka glikemie.
W odniesieniu do standardowej wartości wynoszącej dla glukozy 100, indeks glikemiczny frytek wynosi 95, a soczewicy 25.
Wartość indeksu glikemicznego nie jest niezmienna, ale zależna od wielu różnych czynników. W przypadku produktów z nasion, IG zależy od gatunku rośliny, z której je pozyskano oraz postaci, w jakiej są spożywane. Indeks glikemiczny owoców zależy od ich stopnia dojrzałości, formy obróbki i ilości zawartej wody.”(źródło: www.montignac.com)
Im wyższa jest wartość indeksu w danym produkcie, tym wyższe stężenie cukru we krwi po jego spożyciu. Sam IG wskazuje, jak spożyty produkt wpłynie na wydzielanie insuliny przez organizm. Im więcej zostanie wytworzonej insuliny tym większe jest prawdopodobieństwo wzrostu masy ciała.
Znajomość indeksu glikemicznego jest szczególnie ważna dla diabetyków. Osoby chorujące na cukrzycę powinny stosować dietę opartą na węglowodanach złożonych oraz produktach o niskim indeksie glikemicznym!!!
Na mojej stronie możecie znaleźć pogrupowane produkty z uwagi na ich indeks glikemiczny z oznaczeniem, które produkty są wskazane przy Metodzie Montignaca. Indeks glikemiczny możemy oczywiście sprawdzić również na oficjalnej stronie Metody Montignaca:
http://www.montignac.com/pl/szukaj-specyficznego-indeksu-glikemicznego/#letter_
Pamiętaj, że Metoda Montignaca nie wprowadza ograniczeń co do ilości spożywanego jedzenia i opiera się na odpowiednim doborze i łączeniu produktów ze wszystkich grup – białek, węglowodanów oraz tłuszczy.
Łączenie produktów jest tutaj kluczowe, czyli:
- absolutnie niewskazane jest łączenie owoców z tłuszczami, owoce jemy przed śniadaniem (ok 20 min) i to najlepiej przed śniadaniem węglowodanowo-białkowym – dzięki temu unikniemy fermantacji owoców w żołądku (z wyjątkiem owoców drobno-pestkowych), przed śniadaniem tłuszczowo-białkowym lepiej jest pominąć owoc
- produkty tłuszczowe natomiast można bezpiecznie łączyć z białkami i dobrymi węglowodanami (IG<35)
- zaleca się spożywanie warzyw bogatych w błonnik
- pieczywo można spożywać tylko rano i tylko pełnoziarniste
- zalecane jest spożywanie 3 posiłków dziennie o stałych porach i nie należny ich opuszczać.
- należy wypijać ok. 2 litrów wody dziennie – taka ilość wody mineralnej powinna zapewnić organizmowi prawidłową gospodarkę wodną.
- kategorycznie wystrzegamy się cukru a tym samym wszystkich produktów, które ten cukier zawierają
- węglowodany o IG mniejszym niż 35 łączymy z tłuszczami i warzywami, a węglowodany z zakresu 35-50 z białkami i warzywami
Polecam następujący schemat żywienia: na śniadanie spożywamy węglowodany, na obiad tłuszcz i białko, a na kolację węglowodany z białkami lub białka i tłuszcze.
Uciążliwym może być dbanie, aby na każdy kilogram ciała spożywać 1,5 g białka. Oznacza to, że jeżeli ktoś waży 80 kg, to dziennie powinien zjadać 120 g białka. Ponadto przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny, a w przypadku spożycia posiłku tłuszczowego, nie możemy nic zjeść przed upływem 4 godzin.