Propozycja na zielony obiad pełen witamin:-) Spróbuj indyka (opcjonalnie kurczaka) z pysznie przyprawionym szpinakiem, nie pożałujesz !!!
Składniki:
Pierś z indyka ok.0,5 kg
Jajko
Masło 30g
Śmietana słodka 5 łyżek – 18% może być mniej (wiem, że założenie jest aby do tłuszczowych dawać 18% ale Montigac często do tłuszczowych posiłków proponuje jogurt, lub odtłuszczoną śmietanę, IMO 12% śmietanka będzie jak najbardziej ok)
Opakowanie szpinaku mrożonego
Czosnek – 3-4 ząbki
Sól & pieprz
Pierś indyka kroimy na plastry. Każdy plaster rozbijamy jak na kotlety schabowe i maczany w rozbełtanymi jajku i smażymy na rozgrzanym oleju.
Przygotowanie szpinaku:
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy zamrożony szpinak, mieszamy aż odparuje woda, dodajemy sól i pieprz oraz czosnek przepuszczony przez praskę, mieszamy i dodajemy słodką śmietanę (ja dałam 12% i było przepyszne). Jeszcze razem dusimy – ok 15 minut aż nadmiar wody odparuje. Podajemy do indyka….pycha!!!
Jeśli indyk to nie jest to co tygryski lubią najbardziej to kurczak będzie też fajny:-)
Smacznego!!!