A może królik klasyczny?..….dostojny, wykwintny a do tego pieczony. Mniam, mniam, bardzo lubię. Przyprawa, której używam jest całkowicie MM, aż trudno w to uwierzyć ale naprawdę kupna przyprawa nie ma nic podejrzanego w składzie. A co najlepsze ta przyprawa jest dostępna praktycznie wszędzie:-)
Królik pieczony w tej przyprawie ma niezapomniany smak a jeśli dodasz pomidory z odrobiną mozzarelli, albo sałatę maślaną ze śmietaną i szczypiorkiem albo inne ulubione warzywo to taki królik na stałe wejdzie do Twojego menu:-) I to jest danie pierwszo-fazowe!!!! Doskonale nadaje się do pracy na lunch – jeśli masz mikrofalówkę w pracy to będzie znakomity obiad, dający energię na resztę dnia:)
Spróbuj i daj znać jak Ci smakuje, obiecuje, że będziesz zadowolona! Pysznie i w sumie nie drogo jeden królik a obiad na dwa dni dla dwóch osób:-)
Królik pieczony
Składniki:
Królik 1 ½ kg
Cebula – 2 duże
2 duże ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżka przyprawy do kurczaka – przyprawa do kurczaka złocista Kamis
Wykonanie:
Królika pokroić i włożyć do łyżki. Cebulę pokroić na pióra i dodać do królika, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać i zostawić na 2-3 godziny. Do wysmarowanego masłem, żaroodpornego naczynia przełożyć królika wraz z marynatą. Na wierzch położyć kawałek masła i przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Piec przez 90 minut. Jeżeli królik nie będzie miękki po tym czasie, przestawić temperaturę na 200 stopni i piec dodatkowe 30 minut.
Smacznego!!! i powiedz czy Ci smakowało? 🙂