Dobry pomysł zarówno na rodzinny obiad jak i w pudełko do pracy. Smaczny i pożywny, pasuje do wielu surówek czy sałatek………….tak naprawdę to pasuje do każdego warzywa, może być brokuł na parze, marchewka tarta, z grecką też będzie super:-)

Składniki są na danie dla 2 osób, dla jednej będzie po prostu na dwa dni:-)

Składniki:

50-60 dag filetów z udek kurczaka (udziki)

2 duże cebule

1 czubata łyżka czerwonej, mielonej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

3 łyżki sosu sojowego ciemnego (sprawdź czy nie zawiera cukru albo karmelu)

1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

ewentualnie puszka cieciorki

sól & pieprz do smaku

Przygotowanie

Mięso kroimy na dość spore kawałki.

Solimy i pieprzymy. Posypujemy paprykami i dodajemy sos sojowy. Po dokładnym wymieszaniu, wstawiamy zamarynowane mięso do lodówki na ok. 1 godzinę.

Kroimy cebule w drobną kostkę. I przygotowujemy sałatkę do mięsa 🙂

Wyjmujemy mięso z lodówki i przekładamy do rondelka. Następnie podsmażamy do delikatnego zrumienienia.

Dodajemy cebulę. Smażymy razem aż cebula delikatnie zmięknie.

Zalewamy bulionem. Dusimy na małym ogniu, do czasu aż sos się zredukuje (tj. będzie go dużo mniej niż na początku) a mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy cieciorkę – to jest składnik opcjonalny, według bardziej restrykcyjnych zasad cieciorki nie powinniśmy łączyć z tłuszczami, nie mniej w przepisach oryginalnym w książkach M. Montignaca ciecierzyca pojawia się w towarzystwie tłuszczy już w fazie I. Spróbuj sama, jeśli nie będzie Ci to hamowało chudnięcia to smacznego….a jeśli waga stanie, to poczekaj z takim łączeniem do II fazy;-)

Po dodaniu cieciorki, gotujemy dalej.

Gry sos będzie pół-gęsty, kosztujemy i jeszcze ewentualnie doprawiamy.

Podajemy, smakujemy i zachwycamy się;-)

 

 

Gulasz z udzików z kurczaka

Post navigation