Jedno z najlepszych dań jakie przyszło mi kosztować i robić w naszej kuchni. Normalnie palce lizać, do tego tarta marchew i niebo w gębie 🙂 Skosztuj sama…..łosoś na parze w sosie koperkowym z dodatkiem marchewki…..mmmmniam aż zrobiłam się głodna:)

 

Składniki:

60 dkg filetów z łososia (polecam z Lidla, jakość do ceny jest odpowiednio wysoka:-))

1 ząbek czosnku

1 średnia cebula

1 łyżka masła

200g śmietany 18%

200g śmietany 36%

1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 pęczek koperku

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

Szczypta chili

Opcjonalnie: kostka drobiowa albo warzywna – ale  taką bez cukru i innych świństw….wiem, wiem wyzwanie ale można taką znaleźć:-) Jeśli masz termomix to koncentrat warzywny lub drobiowy znasz na 100%, jak znasz to masz, jak masz to dodaj:-)

 

Łososia solimy i pieprzymy. Odstawiamy na trochę. Następnie gotujemy na parze przez 25min. Cebule drobno siekamy. Koperek również. W rondelku roztapiamy masło i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy zmieszane śmietany, koncentrat pomidorowy i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Gotujemy jakieś 5 min. Dla podkreślenia smaku dodaj kostkę drobiową lub warzywną, wtedy nie dawaj już soli.

Dodaj startą marchew i zajadaj ze smakiem 🙂

Smacznego!!!!

 

Łosoś, łosoś i jeszcze raz łosoś….dla mnie to hit!!!

Post navigation