Jedno z najlepszych dań jakie przyszło mi kosztować i robić w naszej kuchni. Normalnie palce lizać, do tego tarta marchew i niebo w gębie 🙂 Skosztuj sama…..łosoś na parze w sosie koperkowym z dodatkiem marchewki…..mmmmniam aż zrobiłam się głodna:)
Składniki:
60 dkg filetów z łososia (polecam z Lidla, jakość do ceny jest odpowiednio wysoka:-))
1 ząbek czosnku
1 średnia cebula
1 łyżka masła
200g śmietany 18%
200g śmietany 36%
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 pęczek koperku
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
Szczypta chili
Opcjonalnie: kostka drobiowa albo warzywna – ale taką bez cukru i innych świństw….wiem, wiem wyzwanie ale można taką znaleźć:-) Jeśli masz termomix to koncentrat warzywny lub drobiowy znasz na 100%, jak znasz to masz, jak masz to dodaj:-)
Łososia solimy i pieprzymy. Odstawiamy na trochę. Następnie gotujemy na parze przez 25min. Cebule drobno siekamy. Koperek również. W rondelku roztapiamy masło i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy zmieszane śmietany, koncentrat pomidorowy i koperek. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Gotujemy jakieś 5 min. Dla podkreślenia smaku dodaj kostkę drobiową lub warzywną, wtedy nie dawaj już soli.
Dodaj startą marchew i zajadaj ze smakiem 🙂
Smacznego!!!!