Pastę grochową możesz zjeść z chlebkiem mm (robisz sama albo kupujesz coś przyzwoitego w sklepie). Do kanapki z pastą wyśmienicie pasuje papryka świeża, ogórek kiszony też jest ekstra.

Pasta jest wyrazista i naprawdę smaczna. Spróbuj koniecznie i daj znać czy Ci smakowało:)

 

Pasta grochowa

Składniki:

  • Groch żółty (250g)
  • Czosnek (to raczej wedle uznania ale 1 średni ząbek da wyrazisty smak)
  • Sok z połowy cytryny
  • Jogurt naturalny 0% -1,5% (najlepiej gęsty – 2- 4 łyżki)
  • Sól & pieprz
  • Opcjonalnie: granulat sojowy – 2-3 łyżki

 

Groch żółty moczymy na noc – ja często żeby przyspieszyć proces to zalewam groch wrzątkiem i po godzinie gotuje, gotuje i gotuje aż groch będzie miękki. Jak nie zapomnisz i zalany groch zostawisz na noc to zdecydowanie skrócisz czas gotowania.

Groch gotujemy w osolonej wodzie (w tej samej wodzie, w której moczyliśmy). Wody powinno być trochę więcej niż grochu. Gdy woda odparuje, a groch będzie miękki, wyłączamy i dajemy trochę przestygnąć. Potem blendujemy całość na smakowitą pastę. Mieszamy z dodatkami i…..konsumujemy!

Można dać trochę granulatu sojowego, z jednej strony lepiej będzie wiązał całość a z drugiej będzie więcej cennego białka:)

Zamiast grochu możesz użyć ciecierzycy, będzie też pysznie !!!

Smacznego!!!

Pasta grochowa….pyszna i sycąca – pierwsza klasa!

Post navigation