Kolacja węglowodanowa a może obiad? Połączmy pyszne z pożytecznym:)
Pyszny makaron + bardzo zdrowa kapusta kiszona+ zawsze poprawiająca danie cebula + jędrne pieczarki =danie pyszne, zdrowe, oczywiście mm-owe:-) Całość możesz popić jogurtem, kefirem….troszkę białka nie zaszkodzi.
Składniki (na dwie porcje):
Makaron durum łazanki 250g
Kapusta kiszona 0,5kg
Pieczarki 0,5kg
Cebula 2 duże
Sól & pieprz
Ewentualnie kminek mielony
Przygotowanie:
Gotujemy makaron. Pamiętamy aby był ugotowany na półtwardo.
W tym czasie kroimy cebulę i pieczarki (nie za drobno). Można pokroić również kapustę kiszoną na mniejsze paseczki. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją delikatnie przepłukać.
Pokrojoną cebulę oraz pieczarki dusimy na patelni z odrobiną wody (w trakcie duszenia, pieczarki puszczą wodę i będziemy odparowywać nadmiar wody).
Dusimy ok. 10 minut, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy kiszoną kapustę. Mieszamy i gotujemy razem kolejne 10-15 minut. Pod koniec dajemy kminek (jeśli lubisz) oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i łączymy z ugotowanym makaronem.
Smacznego!!!!
Ps. Jeśli robisz dwie porcje, to pamiętaj aby nie łączyć od razu całego makaronu z kapustą i pieczarkami, makaron wypije wodę z sosu i już nie będzie MM ☹ Makaron łączymy z sosem przed podaniem 🙂 Będzie pysznie!!!