Kolacja węglowodanowa a może obiad? Połączmy pyszne z pożytecznym:)

Pyszny makaron + bardzo zdrowa kapusta kiszona+ zawsze poprawiająca danie cebula + jędrne pieczarki =danie pyszne, zdrowe, oczywiście mm-owe:-) Całość możesz popić jogurtem, kefirem….troszkę białka nie zaszkodzi.

 

Składniki (na dwie porcje):

Makaron durum łazanki 250g

Kapusta kiszona 0,5kg

Pieczarki 0,5kg

Cebula 2 duże

Sól & pieprz

Ewentualnie kminek mielony

Przygotowanie:

Gotujemy makaron. Pamiętamy aby był ugotowany na półtwardo.

W tym czasie kroimy cebulę i pieczarki (nie za drobno). Można pokroić również kapustę kiszoną na mniejsze paseczki. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją delikatnie przepłukać.

Pokrojoną cebulę oraz pieczarki dusimy na patelni z odrobiną wody (w trakcie duszenia, pieczarki puszczą wodę i będziemy odparowywać nadmiar wody).

Dusimy ok. 10 minut, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy kiszoną kapustę. Mieszamy i gotujemy razem kolejne 10-15 minut. Pod koniec dajemy kminek (jeśli lubisz) oraz sól i pieprz. Całość mieszamy i łączymy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!!!!

 

Ps. Jeśli robisz dwie porcje, to pamiętaj aby nie łączyć od razu całego makaronu z kapustą i pieczarkami, makaron wypije wodę z sosu i już nie będzie MM ☹ Makaron łączymy z sosem przed podaniem 🙂 Będzie pysznie!!!

 

Pyszne i soczyste łazaneczki:-)

Post navigation