Z czym jeść jogurt naturalny?
Ja osobiście uwielbiam jogurt naturalny (taki mój super food:-)). Dodaję go do płatków owsianych (zastąp mleko jogurtem i masz menu na cały dzień : http://mojmontignac.pl/menu-oraz-lista-zakupowa/menu-na-ii-tydzien/), dodaję do ryżu ( + odrobina dżemu słodzonego sokiem jabłkowym – i pyszne słodkie danie gotowe), również dodaję do kaszy, czasem robię po prostu jogurt z warzywami (+ granulat sojowy na przykład)….opcji na wykorzystanie jogurtu naturalnego w diecie Montignaca jest bardzo dużo.
Kto miał styczność z metodą Montignaca ten doskonale wie, że nabiał ważnym elementem jest. Przypominam tylko, że nabiał jemy do 1.5% (wraz z węglowodanami) oraz od 18% (do produktów tłuszczowych). Mój ulubiony „płynny” nabiał to jogurt (zaraz obok kefiru, mleka, maślanki…). W mojej ocenie jogurt w diecie Montignaca pełni kluczową rolę.
Właściwości jogurtu naturalnego
Jogurt naturalny jest bardzo wartościowym produktem. Zaleca się codzienne spożywanie tego super food. Jak wiadomo, jogurt naturalny powstaje z mleka – mleko niestety nie służy każdemu ale jego pochodna – czyli jogurt już tak:-)
Sfermentowane mleko to właśnie jogurt naturalny. Dzięki fermentacji zwiększa się strawność białka poprzez wzrost aminokwasów, a wapń czy żelazo są dużo lepiej przyswajalne. A i jeszcze jedna fajna rzecz – dzięki fermentacji wzrasta zawartość witaminy B12 (cudo normalnie: wpływa na funkcjonowanie mózgu, wzmacnia odporność i pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek, zapobiega chorobie Alzheimera, demencji i utracie pamięci) i kwasu foliowego (dzięki niemu jelita są pod kontrolą). To może jeszcze jedna ciekawostka – czy wiedzieliście, że witamina B12+ kwas foliowy => lepszy nastrój? Jak dla mnie to cudowny powód dla którego warto jeść jogurt naturalny:-)
„Super food”
Zgadzacie się, że jogurt naturalny to super food ? (jeśli ktoś ma alergię na angielskie wtrącenia to uprzejmie przepraszam, ale nic lepszego nie przychodzi mi do głowy). Zobaczcie tylko co w sobie ma:
- Białko + tłuszcz (malutko) + węglowodany (dużo)
- Wapń (łatwo przyswajalny)
- Fosfor
- Sód
- Potas
- Witaminy A
- Witaminy D
- Witaminy B1
- Witaminy B2
Mało?
To dodam jeszcze że jogurt naturalny w wyniku fermentacji staje się probiotykiem – czyli dobrą bakterią, która dba o nasze jelita. A utrzymanie jelit w dobrym stanie to niezbędny warunek aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował i żeby przemiana materii hulała tak jak powinna.
Jak zrobić samemu?
Piszę i piszę, a ja chciałam Wam się pochwalić, że od jakiegoś czasu robię sama jogurt naturalny 🙂 Zainwestowałam ok. 60zł w jogurtownice i mam swój jogurt naturalny!
Czego potrzebujesz żeby zrobić jogurt naturalny zgodny z dietą Montignaca?
Naprawdę nie dużo:
Mleko 1.2litra (1.5%) + 2 łyżeczki jogurtu (1%-1.5%) i już J
Podgrzewasz do 40stopni i odstawiasz na 12 godzin do ciepłego miejsca (jogurtownica robi robotę bo ciągle utrzymuje odpowiednia temperaturę, jaka musi być aby „nasz” jogurt naturalny był faktycznie super food, jogurtem naturalnym) a potem do lodówki i już zjadasz. Powiem szczerze, że zdarzyło mi się parę razy jeść jeszcze taki ciepły jogurt….i też był mega:)
Wychodzi na to, że po nocy w jogurtownicy masz ponad litr swojego pysznego jogurtu!
Ja do podgrzewania używam Termomixa, ale jak masz termometr i nie podgrzejesz zbytnio mleka to i bez Termomixa się pewnie obędziesz. Czemu temperatura mleka z jogurtem jest taka ważna? Otóż w temperaturze powyżej 45stopni zabijasz cudowne bakterie, dzięki którym jogurt jest właśnie takim cudownym super food:-)
Zachęcam Cię bardzo żebyś spróbowała/spróbował robić jogurt naturalny w swoim domku:-)
O dobrodziejstwach jogurtu możecie poczytać tutaj:
- https://zywienie.abczdrowie.pl/jogurt-naturalny-wlasciwosci-odzywcze-zastosowanie
- https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/nabial/jogurt-naturalny-wlasciwosci-odzywcze-i-prozdrowotne/6hdvjtm