Czym jest mąka z pełnego przemiału?
Mąka z pełnego przemiału często pojawia się w przepisach węglowych. Ale co to właściwie znaczy mąka z pełnego przemiału? Pełny przemiał to nic innego jak pełne ziarno. Mąka z pełnego przemiału wytworzona jest z całej jadalnej części ziarna. Jest to bardzo zdrowy produkt. Zawiera bowiem dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit. No i oczywiście chleb z tej mąki ma fajny niski indeks glikemicznym, pozwala ustabilizować pracę trzustki – dieta Montignaca bardzo, bardzo lubi tę mąkę.
Zalety mąki z pełnego przemiału
Mąka pełnoziarnista jest ciemna to jest jej charakterystyczną cechą. Raczej nie upieczesz z niej lekkiego biszkoptu. Możesz być jednak pewna, że stosując ten typ mąki, podasz bardzo pożywne danie. Mąka z pełnego przemiału charakteryzuje się bardzo wysoką zawartość składników mineralnych. Do tej grupy należą: cynk, magnes, żelazo i fosfor. Wszystkie te elementy mają bardzo dobry wpływ na działanie naszego organizmu.
A co na to Montignac?
W diecie Montignaca możemy używać mąki o typie 1850 w przypadku mąki pszennej oraz 2000 w przypadku mąki żytniej. O tym jaki typ co oznacza możesz zobaczyć tutaj. Im typ jest wyższy tym mąka jest bogatsza w składniki mineralne, ale jest cięższa. Słabiej wyrasta ale przetwory z niej są pyszne.
Jak powstaje mąka pełnoziarnista?
Ziarna zbóż składają się z zarodka (bogatego w składniki odżywcze), bielma (bogate w błonnik i węglowodany) oraz okrywa (otręby bogate w błonnik). W mąkach z pełnego przemiału wykorzystane jest całe ziarno: bielmo wraz z okrywą oraz często także z zarodkiem. Do mąki oczyszczonej (jaśniutkiej o niskim typie) używa się wyłącznie bielma. Im mąka jest jaśniejsza tym jest bardziej oczyszczona i zawiera mniej wartości odżywczych. Pełny przemiał to przemiał całego ziarna zbożowego (bielma razem z zarodkiem i okrywą). Powstała mąka jest ciemniejsza bo zawiera rozdrobnione otręby – zawiera więcej błonnika i witam a opisuje się ją wysokim typem np. 2000.
Rodzaje mąki
Ze względu na rodzaje zbóż np. pszenicę, żyto, jęczmień, owies – otrzymujemy różne rodzaje mąk, które mogą być z pełnego przemiału. Możemy więc mieć mąkę pełnoziarnistą pszenną, żytnią itd. Jeśli chcesz zgłębiać temat mąk to zajrzyj tutaj. A jeśli z mąki chcesz upiec pyszny dietetyczny i mm-owy chleb to spójrz na mój przepis.