Typy mąki jakie spotykamy
Typy mąki jakie spotykamy w sprzedaży to typ 00 (specjalna mąka do wypieku delikatnej włoskiej pizzy), najbardziej uniwersalny typ 450 (do wypieku biszkoptu czy naleśników) poprzez typ 550 (do wypieku bułek, chleba pszennego) aż do typu 1850 nazywanego mąką grahama oraz typ 2000, czy nawet 3000 – czyli mąki pełnoziarniste. Mąki pełnoziarniste są więc idealne do wypieku zdrowego chleba, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych. Pamiętaj, że najwyższe typu mąki są polecane w diecie Montignaca.
Co oznacza typ mąki, który widzimy na opakowaniu?
Typ mąki to zawartość popiołu w mące. Popiołu czyli substancji mineralnych (o tym jak przebiega badanie ilości popiołu w mące możesz przeczytać tutaj). Dobrze wiedzieć, że typ mąki 2000 oznacza, że zawartość substancji mineralnych w mące wynosi 2%, a typ 450 oznacza, że substancji mineralnych jest 0,45%. Jak widać procent substancji jest tym wyższy im więcej w mące jest okrywy (bogatej w błonnik) – o budowie ziarna możesz przeczytać tutaj. Czyli im wyższy typ tym mąka zdrowsza.
Zobaczmy jakie mamy typy:
- typ 0: włoska – zawartość substancji mineralnych….0%
- typ 450: tortowa – a zawartość popiołu do 0,45%
- typ 550: luksusowa – a zawartość substancji mineralnych to ok. 0,55%
- typ 720: żytnia pytlowa – a zawartość popiołu ok. 0,72%
- typ 850: pszenna chlebowa – a zawartość substancji mineralnych ok. 0,85%
- typ 1400: sitkowa – mąka żytnia – a zawartość popiołu ok. 1,4%
- typ 1850: graham – mąka pszenna razowa – a zawartość substancji mineralnych ok. 1,85% (pszenica ma mniej popiołu niż żyto)
- typ 2000: żytnia razowa – a zawartość popiołu to ok. 2,00%
Typ mąki a dieta Montignaca
Wyżej wymieniona mąka typu 1400 nazywana jest mąką z grubego przemiału, i może sugerować, że sprawdzi się w diecie Montignaca. Niestety, w diecie Montignaca ten typ jest zbyt niski. Dozwolone typy mąk to 1850 oraz 2000, typ 3000 też oczywiście jest dozwolony, niemniej jest to bardzo ciężki typ mąki tym samym idealnie nadaje się do pieczenia chleba na zakwasie.

A jak z tej mąki upiec chleb? Tego dowiesz się tutaj, zapraszam! A jak nie wiesz, z czym jeść ten pyszny chleb to zajrzyj co polecam!
One thought on “Typy mąki – znane i używane”
Comments are closed.