danie zgodne z dietą montignaca, pierwsza faza, poliki wieprzowe

Jadłyście kiedyś poliki wieprzowe? Lubicie?

Ja zjadłam pierwszy raz, drugi raz i oj będą następne. Mówią, że poliki to najsmaczniejsza część wszelakich mięs. Mówią i wiedzą co mówią:-)

To jest jakaś bajka….poliki wieprzowe to dość dużo mięsa z ogromną ilością kolagenu, który w trakcie gotowania mięknie i zmienia się delikatnie struktura mięsa, jest bardziej galaretkowata, trochę kleista…..a smak, cóż mięso jest bardzo delikatne, mięciutkie, właśnie troszkę galaretowato-kleiste….trzeba spróbować!!!

A przygotowanie….nie, nie jest trudne. Powiem nawet, że jest banalne i nie ma możliwości aby nie wyszło 🙂

A jeśli zrobimy poliki w sosie grzybowym to jeszcze bardziej wzmocnimy ich odmładzającą moc. O niesamowitych właściwościach grzybów pisałam tutaj, mnie najbardziej zaskoczyły tym, że mają niski IG i zawierają antyoksydanty. Podsumowując mamy kolagen + antyoksydanty…..to jest coś!!!

Gotujemy? Gotujemy!!!!  

Potrzebujesz:

  • Policzki wieprzowe – 1 kg
  • Bulion warzywny – 1l
  • Cebula – 1 średnia
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Duża garstka grzybów suszonych
  • Śmietana 30% – 100 ml
  • Przyprawy – sól pieprz czosnek granulowany i papryka ostra
  • Olej/ ew. smalec do smażenia

Wykonanie:

  1. Grzyby suszone zalewamy 1/2l gorącej wody i moczymy przez ok. 30min
  2. W tym czasie przygotowujemy bulion warzywny – robisz wywar z pietruszki, marchewki, cebuli lub pora, wrzuć czosnek i dodaj ziele angielskie, listek laurowy, odrobinę soli – i po 20-30 min masz fajny wywar
  3. Dokładnie oczyszczamy poliki z błon i skór
  4. Poliki oprószamy solą pieprzem papryką i czosnkiem granulowanym
  5. Na patelni, na smalcu/oleju, obsmażamy na rumiano poliki z dwóch stron,
  6. Zdejmujemy poliki z patelni
  7. W naczyniu, w którym będziemy dusić poliki, podsmażamy cebulkę z czosnkiem, dodajemy poliki i zalewamy grzybami z wodą, w której się moczyły, dodajemy również przygotowany bulion.
  8. Gotujemy, dusimy na małym ogniu, do miękkości (policzki powinny być bardzo miękkie) – mnie to zajęło 2h – jeśli płyn odparuje spokojnie uzupełniaj wodą
  9. Gdy poliki są już bardzo miękkie dodajemy śmietanę i redukujemy sos (odparowujemy:-))
  10. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

SMACZNEGO!!!!

Koniecznie dodaj warzywa – sałatka z ogórka kiszonego i cebuli, albo po prostu tarta marchew dadzą radę, albo sałatka wiosenna – przepis był jakiś czas temu. Ale możesz też pójść trochę dalej i udusić kapustę kiszona z boczkiem wędzonym……hmmm….mniam, mniam…..

Danie w pełnej zgodzie z naszą dietą i z metodą Montignaca. Obiad tłuszczowy w pierwszej fazie, a myślę, że i w drugiej będziesz do tego dania wracać. Samo zdrowie i młodość 🙂 No i jest pyszne….skosztuj koniecznie!

danie zgodne z dietą montignaca, pierwsza faza, poliki wieprzowe
danie zgodne z dietą montignaca, pierwsza faza, poliki wieprzowe

SMACZNEGO 🙂

Zdziwisz się ale pokochasz…poliki wieprzowe w sosie grzybowym proszą o uwagę:-)

Post navigation