Dzisiaj przepis na wspomnienie lata……….super gdy robimy leczo późnym latem z przepysznych, wygrzanych w słońcu warzyw…ale z aktualnie dostępnych warzyw też wyjdzie;-)

hmmm mniam…..smacznego:-)

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia

3 czerwone papryki (mogą być oczywiście inne kolory, ale czerwona ma TEN smak:-))

4 średnie pomidory

2 duże cebule

0.5 kg kiełbasy chorizo

30 dag boczku wędzonego

2 łyżki oleju

sól & pieprz & czerwona papryka w proszku (słodka i ostra)

Przepis:

Cebulę kroimy w pióra. Obraną cukinię kroimy w dużą kostkę. Paprykę kroimy w kostkę o podobnej wielkości.

Pomidory obieramy ze skórki (1. najpierw nacinamy krzyżowo skórkę na pomidorze 2. zalewamy pomidory wrzątkiem 3. po chwili przelewamy zimną wodą 4. obieramy) i kroimy w kostkę.

Kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w kostkę.

Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli. Następnie dodajemy boczek i kiełbasę. Podsmażamy kilka minut i dodajemy paprykę. Smażymy 7-8 minut , co jakiś czas mieszamy. Papryka musi delikatnie zmięknąć. Potem dodajemy cukinię i pomidory. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem aż papryka i cukinia zmiękną a sos odparuje. Na koniec doprawiamy słodką i ostrą papryką,solą i pieprzem. I już 🙂

dieta montignaca leczo z cukinią posiłek tłuszczowy I faza metoda montignaca

A potem jak skosztujesz, to następnym razem robisz porcję potrójną i nadmiar wrzucasz do słoików. I masz smak lata późną jesienią lub śnieżnobiałą zimą 🙂

Smakuj i rozkoszuj się wspomnieniem lata….

posiłek tłuszczowy smak lata leczo dieta montignaca metoda montignaca dieta odchudzająca

 

Wspomnienie lata – leczo z cukinią

Post navigation