Kolejny pyszny pomysł na królika. 

Królik w garnku rzymskim – no właśnie, garnek rzymski…..żeby zrobić takiego królika potrzebujesz tzw. garnek rzymski. Jeśli nie masz, zainwestuj. Króli, kurak czy polędwiczki pieczone w tym garnku, a tym samym w sosie własnym to niepowtarzalny smak i miękkość potrawy.  Sama zobaczysz jak soczyste i aromatyczne może być mięso pieczone w garnku rzymskim:-) No ale to nie miała być reklama.

Królik pieczony w garnku rzymskim jest bardzo MM, pierwszo fazowy i pyszny:-) Z ulubionymi warzywami zapada w pamięć i trafia do naszego menu na dłużej. Spróbuj……bardzo łatwy i szybki przepis!!!!

Nadaje się oczywiście jako danie do pracy, pakujesz królika, dodajesz sałatę ze śmietaną (18%) i szczypiorkiem….hmmm pychotka, a jak nie przepadasz za sałatą to może szpinak? Możesz szybko przygotować pyszny szpinak (nie musi być świeży, mrożony też jest pyszny i bardzo szybko się go robi, potrzebujesz czosnek, szpinak mrożony, śmietana (18% albo więcej), olej lub masło, sól & pieprz; masło rozpuścić lub podgrzać olej, wrzucić mrożony szpinak, dolać pół szklanki wody i dusić. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i śmietanę.  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić przez 15-20 minut aż szpinak będzie miękki a nadmiar wody odparuje. i już.)

 

Składniki:

Królik 1 ½ kg

Przyprawa do kurczaka – przyprawa do kurczaka złocista  Kamis (nie ma dziwnych dodatków)

 

Wykonanie:

Garnek namoczyć minimum 15 minut. Królika poporcjować. Dodać solidną ilość przyprawy do kurczaka i dokładnie przemieszać. Odstawić na godzinę lub dwie. Przełożyć królika do garnka rzymskiego. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Piec 2 godziny. I koniec:-)

 

Smacznego !!!!

Trzecia odsłona królika…………..

Post navigation