Składniki na nasz chlebek
Tylko cztery składniki na chleb dietetyczny Montignaca:
- 500g wody (może być kombinacja wody + kefir + maślanka)
- 500g mąki z pełnego przemiału (150g żytniej + 350g pszennej)
- 20g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- …może ziarna? – o ile to już faza druga diety Montignaca:)
Powyżej tylko podstawowe cztery składniki – proste i jeśli nie masz w domu, to kupisz w każdym sklepie. Problemem może wydawać się mąka z pełnego przemiału. Ale od jakiegoś czasu mąka z pełnego przemiału (pp) jest praktycznie wszędzie – o tym czym jest ta mąka i jakie są jej właściwości możesz poczytać tutaj. W Lidlu, Biedronce ale i w małym spożywczym możesz znaleźć mąkę na chleb dietetyczny Montignaca.
Teraz mieszasz, wymienione wyżej składniki, pieczesz i po 2,5h masz zgodny z dietą Montignaca – chleb dietetyczny!
Ale pomalutku. Już podaję, najprostszy na świecie przepis na zdrowy chleb.
Przepis na fantastyczny, dietetyczny chleb
- W letniej wodzie rozpuszczasz droższe (w Thermomix podgrzewasz wodę z drożdżami do 37st, przez 2 min, obroty 2).
- Następnie do roztworu dodajesz mąkę pp i 1,5 łyżeczki soli.
- Całość wyrabiasz (w TM: 3 min interwał).
- Przykrywasz bawełnianą ściereczką i zostawiasz na 45 min do wyrośnięcia (jak robisz w TM to zostaw w TM).
- Po tym czasie chwilkę jeszcze wyrabiasz (jak robisz w TM to uruchamiasz na 30s interwał).
- A teraz przekładasz do formy i odstawiasz na kolejne 40 min.
- Nagrzewasz piekarnik do 220st. albo korzystasz z termoobiegu i wstawiasz od razu.
- Potem pieczesz 40-45 minut, pod koniec sprawdzasz patyczkiem czy jest suchy.
- I już wyjmujesz.
Chleb dietetyczny a jest najlepszy na świecie i nie tylko jest łatwy ale i super zdrowy. Próbuj, testuj i się rozsmakuj. Daj znać jeśli Ci zasmakuje, a może robiłaś (lub robiłeś) modyfikację, jak Ci poszło? Jak smakowało?
A do chleba proponuję pastę albo coś na słodko.
Dodatki do chleba dietetycznego Montignaca
Jak już przejdziesz na upragnioną drugą fazę możesz dodać ziarna słonecznika, dyni albo siemienia lnianego czy sezamu.1. Dodajesz w pkt. 2 przepisu.
Smacznego!!!
One thought on “Chleb dietetyczny Montignaca”
Comments are closed.