Pasztet warzywny o niskim IG

Pasztet warzywny z sosem pomidorowym to świetny pomysł na pyszny i zgodny z metodą Montignaca posiłek. Jest to danie węglowo –białkowe ale o niskim IG. I będzie wyśmienitym dodatkiem do mojego ulubionego chleba. Zapraszam po prosty przepis na smaczny pasztet, który urozmaici Twoją dietę.

  • bez zbędnych dodatków
  • idealny na śniadanie lub kolacje węglową
  • dokładny przepis oraz zdjęcia

Czas przygotowania pasztetu: 2 godziny (bez moczenia fasoli)

Czas pieczenia: 1 godzina i 20 minut

Czas przygotowania sosu: 5 minut

Składniki na pasztet:

  • 40 dag suchej białej fasoli
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula – około 140 g
  • 2 białka
  • 1 kawałek sera naciowego – około 100 g
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • ½  łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½  łyżeczki oliwi z oliwek
  • Pieprz
  • Sól
  • Ewentualnie rzeżucha do wyłożenia formy

Składniki na sos pomidorowy

  • 50 g koncentratu pomidorowego bez cukru
  • Sos Tabasco
  • Szczypiorek

Pasztet warzywny

Warzywa zostały zważone przed obraniem. Do zrobienie pasztetu używam silikonowej formy o wymianach 23cm x 10 cm. I tej formy używam również do pieczenia chleba.

Zanim zaczniesz szykować pasztet polecam przejrzyj cały przepis, aby móc przygotować się do kolejnych kroków.

Pasztet warzywny z fasoli, pasztet z niskim IG
pasztet warzywny zgodny z Metodą Montignaca

Pasztet warzywny z fasoli

Do pasztetu warzywnego należy przygotować dzień wcześniej białą fasolę.
Wieczorem wypłucz fasolę, włóż ja do garnka a następnie zalej zimną wodą.

pasztet warzywny zgodni z metodą montignaca, niski IG
moczenie fasoli do pasztetu warzywnego

Następnego dnia zagotuj fasolę w tej samej wodzie ale jeśli fasola bardzo urosła to możesz dolać wody. Ugotuj ją na miękko. Ugotowanej fasoli pozwól wystygnąć. Potem ostygniętą fasolę mielimy w maszynce do mięsa. Pamiętaj aby założyć grube sitko. Fasolę możesz zmielić w Thermomix, wtedy ustawiamy czas na 20 sekund a prędkość na 5-6. W kolejnym kroku przełóż fasolę do misy o pojemności około 3-4 litrów. Odstaw na bok.

Cebulę pokrój na ćwiartki i ją również zmiel w maszynce do mięsa. Możemy również zmielić cebulę w Thermomix. Wtedy ustawiamy czas na 20 s. i obroty na 6. Następnie pieczarki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Potem również paprykę trzemy na tarce o dużych oczkach. Skórkę, która zostaje z papryki należy wyrzucić. Selera naciowego pokrój na cienkie plasterki. 3 ząbki czosnku rozmiażdż aby maksymalnie wydobyć  aromat. Natomiast natkę pietruszki posiekaj na drobne kawałki.

Nagrzej patelnię teflonową. Następnie na nagrzaną patelnię wrzuć starte pieczarki, paprykę, seler naciowy oraz zmiażdżony czosnek. Potem dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość teraz dusimy ok 15-20 minut. Jeśli będzie potrzeba możesz dodać wody do duszenia.

Wskazówka: Jeśli nie masz patelni teflonowej możesz dać odrobinę oliwy z oliwek.

Zawartość patelni przełóż do misy ze zmieloną fasolą. Potem dodaj 2 białka oraz przyprawy. Całość wymieszaj bardzo dokładnie. Otrzymaną masę wyrabiaj ręką przez kilka minut.

Pasztet warzywny z fasoli – pieczenie

Przygotuj formę do pieczenia. Jeśli nie używasz silikonowej formy, to nasmaruj formę odrobiną oliwy z oliwek. Dno formy możesz wyłożyć rzeżuchą, dzięki temu pasztet będzie miał bardziej wyrazisty smak. Całą masę przełóż do formy do pieczenia. Potem wyrównaj powierzchnię pasztetu. A na wierzch pasztetu możesz wyłożyć rzeżuchę.

pasztet warzywny z fasolą zgodny z metodą montignaca
pasztet warzywny z fasoli

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową komorę oraz opcję pieczenia góra/dół. Potem piecz 1 godzinę i 20 minut.  Przed wyłączeniem piekarnika sprawdź patyczkiem konsystencję pasztetu. Nie powinien się lepić do patyczka.

Pasztet po przestudzeniu trzymaj w lodówce. Polecam podawać go z dodatkami o zdecydowanym lub pikantnym smaku. Znakomicie będzie smakował w towarzystwie pikantnego sosu pomidorowego.

Pikantny sos pomidorowy

Szczypiorek pokrój na drobne kawałki. Następnie dodaj go do koncentratu pomidorowego 30%. Pamiętaj aby sprawdzić czy koncentrat nie zawiera cukru. Ja używam zazwyczaj tego koncentratu. Tylko produkty bez cukru w składzie są dozwolone na diecie Montignaca. Potem daj 2-3 krople Tabasco aby podkreślić smak. Oczywiście możesz dodać więcej Tabasco o ile lubisz bardzo pikantne potrawy:-)

Danie podawaj z warzywami, znakomite będą ogórki kiszone. 

Smacznego!

Pasztet warzywny z sosem pomidorowym

Post navigation