A co na kolację? Może makaron? Oczywiście będzie to białkowo-węglowy posiłek-) Zapraszam na spaghetti, a że przepis jest pyszny to składniki na posiłek od razu dla 4 osób 🙂
Spaghetti (dla 4 osób)
Składniki:
Opakowanie makaronu spaghetti z mąki durum (100 gram na osobę, która jest na MM)
1 Cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 puszki tuńczyka wsw (jeśli robisz dla jednej, dwóch osób to jedna puszka tuńczyka wystarczy)
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
600-700 g przecieru pomidorowego (pamiętaj, że przecier ma być bez cukru, jak robisz dla 2 osób daj 300-400g)
Sól & Pieprz
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy a paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wylewamy zalewę z tuńczyka i na niej dusimy cebulę, czosnek i paprykę – około 5 minut. Dodajemy tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy około 10 minut. W razie potrzeby delikatnie podlewając wodą. Dodajemy przecier. Całość gotujemy około 20 minut, aż sos się zredukuje.
W tym czasie gotujemy makaron – połowę czasu wskazanego na opakowaniu. Makaron dodajemy do zredukowanego sosu, mieszamy i…..serwujemy:-)
Dodajemy pokrojone warzywa – 1-2 papryki czerwone lub pomidorki i jest pełno-wartościowym posiłek węglowy:-)
Smacznego!!!!