W metodzie Montignaca jemy tylko węglowodany o indeksie glikemicznym poniżej 50. Indeks glikemiczny (IG) określa jak szybko dany węglowodan podwyższa poziom glukozy we krwi. Im IG jest wyższy tym silniejsze jest przecukrzenie krwi wywołane przez ten węglowodan i tym samym organizm produkuje większą ilość insuliny.
Produktów o wysokim IG (dla nas jest to IG>50) nie jemy!!!
Węglowodanów o IG >35 nie łączymy z tłuszczami nasyconymi (mięso, drób, dobre/sprawdzone wędliny, żółtko jajka, tłusty nabiał (śmietana, masło, ser), olej kokosowy).
Możemy je natomiast łączyć z niewielką ilością tłuszczy nienasyconych (tłuszcz rybi, tłuszcz gęsi, większość olejów roślinnych – szczególnie polecana jest oliwa z oliwek, nasiona i owoce oleiste).
Takie podejście do posiłków powoduje, że w MM mamy następujące rodzaje dań:
- Węglowodanowo – białkowe (posiłek węglowodanowy, węgle) : węglowodany o IG>35 ale nie większym niż IG 50, białko chude, opcjonalnie małą ilość tłuszczy nienasyconych – na przykład płatki owsiane zalane gorącym mlekiem podane z sałatą z kropelką oliwy z oliwek
- Tłuszczowo – białkowe (posiłek tłuszczowy, tłuszcze): węglowodany o IG< 35, białko tłuste oraz dowolne tłuszcze — na przykład pieczone uda kurczaka (bez skórki) podane z sałatką grecką
Uwaga: warzywa strączkowe traktujemy jak węgle, czyli nie dodajemy ich do posiłków tłuszczowych – wyjątkiem jest fasolka szparagowa, którą możemy jeść do tłuszczy
Poniżej lista węglowodanów o IG<50 a IG>35, są to najbardziej popularne potrawy. Zestawienie IG zaczerpnęłam ze strony oficjalnej metody Montignaca www.montignac.com
Pamiętajmy, że obróbka termiczna zwiększa IG potraw. Dlatego tak popularne płatki owsiane zalane gorącą wodą/mlekiem to IG 40 a tradycyjna owsianka to już IG 60.
Ravioli (z maki durum) | IG 40 |
Sok z jabłek (niesłodzony) | IG 40 |
Sok z marchewki (bez cukru) | IG 40 |
Pasta sezamowa (tahini) | IG 40 |
Bób niedojrzały | IG 40 |
Śliwki suszone | IG 40 |
Płatki owsiane | IG 40 |
Mleczko kokosowe | IG 40 |
Marchew (gotowana)* | IG 40 |
Wino jabłkowe wytrawne | IG 40 |
Makaron pełny pszenny, al dente | IG 40 |
Pszenica egipska , kamut | IG 40 |
Fasola czerwona (z puszki) | IG 40 |
Chleb z maki pełnej na zakwasie | IG 40 |
Maca ( z maki pełnoziarnistej) | IG 40 |
Sorbet (niesłodzony) | IG 40 |
Babka piaskowa z pełnej maki (bez cukru) | IG 40 |
Pasta z orzeszków ziemnych | IG 40 |
Kawa z cykorii | IG 40 |
Płatki śniadaniowe pełne( bez cukru) | IG 40 |
Falafel ( potrawa z fasoli lub ciecierzycy znana w Turcji ) | IG 40 |
Mąka z quinoy ( prosa boliwijskiego) | IG 40 |
Spaghetti, whole wheat, cooked al dente | IG 40 |
sok z mango (niesłodzony) | IG 45 |
Sok z winogron (bez cukru) | IG 45 |
Makaron typu Capellini | IG 45 |
Sok z grejpfruta (bez cukru) | IG 45 |
Sok z pomarańczy (świeżo wyciskany) | IG 45 |
Twardy banan (do gotowania lub smażenia) | IG 45 |
Twardy banan (do gotowania lub smażenia) | IG 45 |
Kuskus z pełnego ziarna | IG 45 |
Sos z pomidorów (z cukrem) | IG 45 |
Winogrona (świeże owoce) | IG 45 |
Laktoza | IG 45 |
Chleb z pszenicy egipskiej , kamut | IG 45 |
Tosty z chleba z maki pełnej | IG 45 |
Groszek zielony ( z puszki) | IG 45 |
Kaszka pszenna bulgur | IG 45 |
Borówka czerwona ( brusznica) | IG 45 |
Płatki śniadaniowe pełne ( bez cukru) | IG 45 |
Pszenica orkiszowa | IG 45 |
Pszenica orkiszowa | IG 45 |
Konfitura ( bez cukru) | IG 45 |
Muesli Montignac | IG 45 |
Pumpernikiel | IG 45 |
Spaghetti al dente (gotowane 5 minut) | IG 45 |
Ryż Basmati niełuskany | IG 45 |
Marmolada z dodatkiem cukru | IG 50 |
Tmaryndowiec ( slodkie nasiona) | IG 50 |
Ananas ( z puszki) | IG 50 |
Brzoskwinie ( puszkowane, w syropie) | IG 50 |
Sok ananasowy (niesłodzony) | IG 50 |
Ryż brązowy basmati | IG 50 |
Mango (świeże owoce) | IG 50 |
Kaszka bulgur (gotowana) | IG 50 |
Sushi | IG 50 |
Surimi (paluszki krabowe) | IG 50 |
Topinambur | IG 50 |
Muesli (niesłodzone) | IG 50 |
Persymona , kaki | IG 50 |
Kiwi | IG 50 |
Bataty (słodkie kartofle) | IG 50 |
Płatki All Bran™ | IG 50 |
Chlebki Wasa light™ | IG 50 |
Batony energetyczne z ziarnami (bez cukru) | IG 50 |
Owoce lichee | IG 50 |
Ryż niełuskany | IG 50 |
Figi suszone | IG 50 |
Ananas (świeży owoc) | IG 50 |
Chleb na bazie quinoy (65%) prosa boliwijskiego | IG 50 |
Kasza gryczana | IG 50 |
Jogurt z soi (aromatyzowany) | IG 50 |
chleb razowy żytni z pełnego ziarna | IG 50 |
Chayote owoc z rodziny dyniowatych | IG 50 |
Sok z borówki czerwonej ( bez cukru) | IG 50 |
Biskwit (z pełnej maki, bez cukru) | IG 50 |
Konfitura z cukrem | IG 50 |
Makaron (z twardej pszenicy -durum) | IG 50 |
Tutaj jest lista produktów z IG<35, czyli tymi najbardziej polecanymi?
Ryby ( łosoś, tuńczyk, sardynki itp. ) | IG 0 |
Sery (mozzarella,camembert,ementaler itp.) | IG 0 |
Mięso ( wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina, drób) | IG 0 |
Wino czerwone, białe, szampan | IG 0 |
Wędliny ( salami, szynka, kiełbasa itp.) | IG 0 |
Owoce morza (muszelki , krewetki, kałamarnice) | IG 0 |
Majonez ( własnej roboty: żółtko, oliwa, musztarda) | IG 0 |
Tłuszcze z gęsi, roślinne, margaryna (najmniej polecana- tłuszcz nasycony) | IG 0 |
Jajka | IG 0 |
Kawa, herbata*** | IG 0 |
Drób ( kurczak, indyk itp.) | IG 0 |
Befsztyk filet wołowy | IG 0 |
śmietana kwaśna | IG 0 |
Sos sojowy (bez cukru i kolorantów ) | IG 0 |
Olej ( z oliwek, słonecznikowy itp.) | IG 0 |
Skorupiaki ( homar, krab, krewetki ) | IG 5 |
Przyprawy, zioła (natka pietruszki, bazylia, wanilia, cynamon) | IG 5 |
Ocet winny | IG 5 |
Ocet balsamiczny, vinegre | IG 5 |
Awokado, smaczliwka | IG 10 |
Low GI Montignac spaghetti | IG 14 |
Low GI Montignac pasta (spaghetti) | IG 14 |
Szpinak | IG 15 |
Lupin | IG 15 |
Zarodki (pszenne) | IG 15 |
Agawa (syrop) | IG 15 |
Szparagi | IG 15 |
Ogórek | IG 15 |
Brokuły | IG 15 |
Oliwki | IG 15 |
Migdały | IG 15 |
Cebula | IG 15 |
Pieczarki | IG 15 |
Soja | IG 15 |
Tofu sojowe | IG 15 |
Imbir | IG 15 |
Rzodkiewki | IG 15 |
Brukselka | IG 15 |
Cykoria, endywia | IG 15 |
Pesto | IG 15 |
Rabarbar | IG 15 |
Koper włoski | IG 15 |
Seler naciowy | IG 15 |
Papryka chili | IG 15 |
Orzeszki pistacjowe | IG 15 |
Papryka | IG 15 |
Kwaszona kapusta | IG 15 |
Szalotka | IG 15 |
Czarna porzeczka | IG 15 |
Korniszony marynowane | IG 15 |
Mąka z nasion chlebka świętojańskiego (karob) | IG 15 |
Szpinak | IG 15 |
Cukinia | IG 15 |
Por | IG 15 |
Orzechy włoskie | IG 15 |
Sałata zielona | IG 15 |
Kapusta | IG 15 |
Orzeszki arachidonowe | IG 15 |
Szczaw | IG 15 |
Zarodki | IG 15 |
Agrest złoty | IG 15 |
Kiełki ( soja , fasola) | IG 15 |
Kalafior | IG 15 |
Ratatouille (potrawa z kabaczka, patisona, pomidorow, itp. | IG 20 |
Sok z cytryny (niesłodzony) | IG 20 |
Kakao w proszku ( bez cukru) | IG 20 |
Bakłażan, oberżyna | IG 20 |
Jogurt sojowy | IG 20 |
Pędy bambusa | IG 20 |
Marchew (świeża) | IG 20 |
Czekolada czarna (>85% kakao) | IG 20 |
Serce palmowe | IG 20 |
Artiszoki | IG 20 |
Acerola | IG 20 |
Śmietana sojowa | IG 20 |
Sos Tamari ( bez cukru) | IG 20 |
Fruktoza Montignac | IG 20 |
Cytryna | IG 20 |
Dżem Montignac – bez cukru | IG 20 |
Czekolada czarna (>70% kakao) | IG 25 |
Pasta z orzechów laskowych (niesłodzona) | IG 25 |
Malina (świeża) | IG 25 |
Pasta migdałowa (niesłodzona) | IG 25 |
Orzechy laskowe | IG 25 |
Humus (pasta z ciecierzycy) | IG 25 |
Orzechy nerkowce | IG 25 |
Morwa | IG 25 |
Pasta z orzeszków laskowych ( bez cukru) | IG 25 |
Soczewica zielona | IG 25 |
Czarna jagoda (czernica) | IG 25 |
Agrest niebieski | IG 25 |
Grejpfrut ( świeży owoc) | IG 25 |
Truskawki (świeże owoce) | IG 25 |
Pestki z dyni | IG 25 |
Wiśnie | IG 25 |
Porzeczka czerwona | IG 25 |
Mąka sojowa | IG 25 |
Fasola mungo | IG 25 |
Fasolka flageolet | IG 25 |
Jęczmień | IG 25 |
Groch łuskany | IG 25 |
Jagody Goji | IG 25 |
Pęczak | IG 25 |
Mandarynka | IG 30 |
Fasola biała – perłowa | IG 30 |
Pomidory | IG 30 |
Czosnek | IG 30 |
Marmolada (niesłodzona) | IG 30 |
Fasolka szparagowa | IG 30 |
Mleko sojowe | IG 30 |
Jabłka suszone | IG 30 |
Soczewica brązowa | IG 30 |
Buraki czerwone (surowe) | IG 30 |
Marakuja | IG 30 |
Mleko z migdałów | IG 30 |
Twarożek (do 1,5% tłuszczu) | IG 30 |
Mleko z proszku | IG 30 |
Knudle sojowe | IG 30 |
Mleko (pełne lub chude)** | IG 30 |
Rzepa | IG 30 |
Soczewica żółta | IG 30 |
Skorzonera | IG 30 |
Gruszki (świeże owoce) | IG 30 |
Mleko z owsa (surowe) | IG 30 |
Kasza perłowa | IG 30 |
Morele suszone | IG 30 |
Pumpernikel Montignac | IG 32 |
Chleb Montignac | IG 34 |
Granat (świeży) | IG 35 |
Banan zielony (niedojrzały) | IG 35 |
Amarantus | IG 35 |
Jogurt naturalny | IG 35 |
Pomidory suszone | IG 35 |
Śliwki, świeże | IG 35 |
Kwinoa (komosa ryzowa) | IG 35 |
Sok pomidorowy | IG 35 |
Ciecierzyca | IG 35 |
Morele (świeże) | IG 35 |
Przecier jabłkowy | IG 35 |
Drożdże | IG 35 |
Pomarańcze (świeże owoce) | IG 35 |
Pasta z migdałów ( bez cukru) | IG 35 |
Musztarda ostra typu Dijon | IG 35 |
Fasola czarna | IG 35 |
Jabłka ( świeże owoce) | IG 35 |
Fasola czerwona | IG 35 |
Fasola typu adzuki | IG 35 |
Vermicelli z maki z pełnego przemiału | IG 35 |
Ziarna ze słonecznika | IG 35 |
Drożdże piwne | IG 35 |
Figi ( świeże owoce) | IG 35 |
Wasa™ o zawartości błonnika 24% | IG 35 |
Przecier z pomidorów (bez cukru) | IG 35 |
Falafel z ciecierzycy | IG 35 |
Lody śmietankowe ( z fruktoza) | IG 35 |
Ryż dziki | IG 35 |
Nektarynki (świeży owoc) | IG 35 |
Nasienia siemienia lnianego ,sezamu, maku | IG 35 |
Maczka z ciecierzycy | IG 35 |
Czerymoja ( jabłko budyniowe, flaszowiec) | IG 35 |
Fasola borlotti | IG 35 |
Ciecierzyca ( z puszki) | IG 35 |
Brzoskwinie (świeże owoce) | IG 35 |
Seler bulwowy – surowy | IG 35 |
Pigwa pospolita | IG 35 |
Soczewica zielona świeża | IG 35 |
Tabliczka czekolady (bez cukru typu Montignac®) | IG 35 |
Kukurydza antyczna indiańska | IG 35 |
Groszek zielony ( świeży) | IG 35 |
Orzech kokosowy | IG 35 |
I na zakończenie produkty, o których zapominamy…..
Kukurydza | IG 55 |
Syrop klonowy | IG 55 |
Pizza | IG 55 |
Banany dojrzale | IG 55 |
Musztarda ( z dodatkiem cukru) | IG 55 |
Keczup | IG 55 |
Miszpelnik japoński | IG 55 |
Bułka maślana | IG 55 |
Ryż czerwony | IG 55 |
Makaron tagiatelle | IG 55 |
Spaghetti ( gotowane na miękko) | IG 55 |
Maniok ,kasawa ( niesłodzone) | IG 55 |
Maniok (słodki) | IG 55 |
Daktyle | IG 55 |
Ryż dmuchany | IG 60 |
Chipsy ziemniaczane | IG 60 |
Napoje słodzone i gazowane typu cola | IG 60 |
Croissant | IG 60 |
Kuskus | IG 60 |
Owsianka | IG 60 |
kasza manna z twardego ziarna | IG 60 |
Ryż długoziarnisty | IG 60 |
Lody śmietankowe ( z dodatkiem cukru) | IG 60 |
Kasztan jadalny | IG 60 |
Lasagne (z twardego ziarna) | IG 60 |
Czekolada w proszku ( z cukrem) | IG 60 |
Miód | IG 60 |
Chiński makaron z ryżu | IG 60 |
Batoniki Mars, Sneakers, Nuts, ect. | IG 60 |
Majonez ( kupny ) | IG 60 |
Papaja ( świeże owoce)* | IG 60 |
Dyniowate (różne) | IG 65 |
Ziemniaki gotowane w mundurkach | IG 65 |
Burak czerwony gotowany | IG 65 |
Rodzynki | IG 65 |
Dżem z pigwy dodatkiem cukru | IG 65 |
Sorbet ( z dodatkiem cukru) | IG 65 |
Chleb żytni ( 30% maki żytniej) | IG 65 |
Musli ( słodzone cukrem lub miodem) | IG 65 |
Melon (miodowy) | IG 65 |
Bułeczki czekoladowe | IG 65 |
Morele ( puszkowane w syropie) | IG 65 |
Bob (gotowany) | IG 65 |
Pieczywo z niepełnego przemiału ( 50%) | IG 65 |
Cukier biały krystaliczny (cukroza) | IG 70 |
Kukurydza dmuchana (pop corn) | IG 70 |
Mąka kukurydziana | IG 70 |
Risotto | IG 70 |
Ryż zwykły | IG 70 |
Taco | IG 70 |
Batonik czekoladowy (z dodatkiem cukru) | IG 70 |
Gnocchi (kopytka) | IG 70 |
Tgliatelle (knedle) | IG 70 |
Syrop z melasy | IG 70 |
Oczyszczone płatki zbożowe (z dodatkiem cukru) | IG 70 |
Kasza kukurydziana | IG 70 |
Sucharek | IG 70 |
Bajgiel | IG 70 |
Biskwit (herbatnik) | IG 70 |
Cukier brązowy | IG 70 |
Banany do gotowania (gotowane) | IG 70 |
Bagietka z białej maki | IG 70 |
Chleb z maki ryzowej | IG 70 |
Bułeczki drożdżowe śniadaniowe | IG 70 |
Ziemniaki obrane gotowane w wodzie z sola | IG 70 |
Piwo | IG 70 |
Proso | IG 70 |
Kalarepa | IG 70 |
Amarantus ( szarlat) dmuchany | IG 70 |
Ravioli z białej maki pszennej | IG 70 |
Polenta | IG 70 |
Maca z białej maki | IG 70 |
Ziemniaki gotowane w mundurkach | IG 70 |
Ryż jaśminowy | IG 70 |
Rutabaga | IG 70 |
Arbuz | IG 75 |
Bulka biała hamburgerowa | IG 75 |
Lasagne ( z białej maki pszennej) | IG 75 |
Pieczywo białe tostowe | IG 75 |
Pączki | IG 75 |
Ryz błyskawiczny | IG 75 |
Wafel (z cukrem) | IG 75 |
Dynia | IG 75 |
Napoje sportowe | IG 75 |
Puree z kartofli | IG 80 |
Mączka kukurydziana | IG 85 |
Mąka biała pszenna | IG 85 |
Mleko ryżowe (z cukrem) | IG 85 |
Ryż instant | IG 85 |
Ryż krótkoziarnisty (klejący się) | IG 85 |
Rzepa (gotowana) | IG 85 |
Seler bulwa (gotowana) | IG 85 |
Tapioka | IG 85 |
Pasternak* | IG 85 |
Płatki kukurydziane ( cornflaces) | IG 85 |
Maranta | IG 85 |
Pieczywo białe , bezglutenowe | IG 90 |
Płatki ziemniaczane | IG 90 |
Ziemniaki pieczone w mundurkach | IG 90 |
Mąka ryżowa | IG 95 |
Mąka ziemniaczana | IG 95 |
Pieczone ziemniaki | IG 95 |
Smażone ziemniaki, frytki | IG 95 |
Skrobia modyfikowana | IG 100 |
Glukoza ( dekstroza) | IG 100 |
Syrop glukozowy | IG 100 |
Syrop ryżowy | IG 100 |
Maltoza( piwo) | IG 115 |
Co jutro robicie na obiad? Ja upichce rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglu: zupa rumfordzka babci
Niestety totalnie nie mm 🙁