W metodzie Montignaca jemy tylko węglowodany o indeksie glikemicznym poniżej 50. Indeks glikemiczny (IG) określa jak szybko dany węglowodan podwyższa poziom glukozy we krwi. Im IG jest wyższy tym silniejsze jest przecukrzenie krwi wywołane przez ten węglowodan i tym samym organizm produkuje większą ilość insuliny.

Produktów o wysokim IG (dla nas jest to IG>50) nie jemy!!!

Węglowodanów o IG >35 nie łączymy z tłuszczami nasyconymi (mięso, drób, dobre/sprawdzone wędliny, żółtko jajka, tłusty nabiał (śmietana, masło, ser), olej kokosowy).

Możemy je natomiast łączyć z niewielką ilością tłuszczy nienasyconych (tłuszcz rybi, tłuszcz gęsi, większość olejów roślinnych – szczególnie polecana jest oliwa z oliwek, nasiona i owoce oleiste).

Takie podejście do posiłków powoduje, że w MM mamy następujące rodzaje dań:

  1. Węglowodanowo – białkowe (posiłek węglowodanowy, węgle) : węglowodany o IG>35 ale nie większym niż IG 50, białko chude, opcjonalnie małą ilość tłuszczy nienasyconych – na przykład płatki owsiane zalane gorącym mlekiem podane z sałatą z kropelką oliwy z oliwek
  1. Tłuszczowo – białkowe (posiłek tłuszczowy, tłuszcze): węglowodany o IG< 35, białko tłuste oraz dowolne tłuszcze — na przykład pieczone uda kurczaka (bez skórki) podane z sałatką grecką

Uwaga: warzywa strączkowe traktujemy jak węgle, czyli nie dodajemy ich do posiłków tłuszczowych – wyjątkiem jest fasolka szparagowa, którą możemy jeść do tłuszczy

Poniżej lista węglowodanów o IG<50 a IG>35, są to najbardziej popularne potrawy. Zestawienie IG zaczerpnęłam ze strony oficjalnej metody Montignaca www.montignac.com

Pamiętajmy, że obróbka termiczna zwiększa IG potraw. Dlatego tak popularne płatki owsiane zalane gorącą wodą/mlekiem to IG 40 a tradycyjna owsianka to już IG 60.

Ravioli (z maki durum) IG 40
Sok z jabłek (niesłodzony) IG 40
Sok z marchewki (bez cukru) IG 40
Pasta sezamowa (tahini) IG 40
Bób niedojrzały IG 40
Śliwki suszone IG 40
Płatki owsiane IG 40
Mleczko kokosowe IG 40
Marchew (gotowana)* IG 40
Wino jabłkowe wytrawne IG 40
Makaron pełny pszenny, al dente IG 40
Pszenica egipska , kamut IG 40
Fasola czerwona (z puszki) IG 40
Chleb z maki pełnej na zakwasie IG 40
Maca ( z maki pełnoziarnistej) IG 40
Sorbet (niesłodzony) IG 40
Babka piaskowa z pełnej maki (bez cukru) IG 40
Pasta z orzeszków ziemnych IG 40
Kawa z cykorii IG 40
Płatki śniadaniowe pełne( bez cukru) IG 40
Falafel ( potrawa z fasoli lub ciecierzycy znana w Turcji ) IG 40
Mąka z quinoy ( prosa boliwijskiego) IG 40
Spaghetti, whole wheat, cooked al dente IG 40
sok z mango (niesłodzony) IG 45
Sok z winogron (bez cukru) IG 45
Makaron typu Capellini IG 45
Sok z grejpfruta (bez cukru) IG 45
Sok z pomarańczy (świeżo wyciskany) IG 45
Twardy banan (do gotowania lub smażenia) IG 45
Twardy banan (do gotowania lub smażenia) IG 45
Kuskus z pełnego ziarna IG 45
Sos z pomidorów (z cukrem) IG 45
Winogrona (świeże owoce) IG 45
Laktoza IG 45
Chleb z pszenicy egipskiej , kamut IG 45
Tosty z chleba z maki pełnej IG 45
Groszek zielony ( z puszki) IG 45
Kaszka pszenna bulgur IG 45
Borówka czerwona ( brusznica) IG 45
Płatki śniadaniowe pełne ( bez cukru) IG 45
Pszenica orkiszowa IG 45
Pszenica orkiszowa IG 45
Konfitura ( bez cukru) IG 45
Muesli Montignac IG 45
Pumpernikiel IG 45
Spaghetti al dente (gotowane 5 minut) IG 45
Ryż Basmati niełuskany IG 45
Marmolada z dodatkiem cukru IG 50
Tmaryndowiec ( slodkie nasiona) IG 50
Ananas ( z puszki) IG 50
Brzoskwinie ( puszkowane, w syropie) IG 50
Sok ananasowy (niesłodzony) IG 50
Ryż brązowy basmati IG 50
Mango (świeże owoce) IG 50
Kaszka bulgur (gotowana) IG 50
Sushi IG 50
Surimi (paluszki krabowe) IG 50
Topinambur IG 50
Muesli (niesłodzone) IG 50
Persymona , kaki IG 50
Kiwi IG 50
Bataty (słodkie kartofle) IG 50
Płatki All Bran™ IG 50
Chlebki Wasa light™ IG 50
Batony energetyczne z ziarnami (bez cukru) IG 50
Owoce lichee IG 50
Ryż niełuskany IG 50
Figi suszone IG 50
Ananas (świeży owoc) IG 50
Chleb na bazie quinoy (65%) prosa boliwijskiego IG 50
Kasza gryczana IG 50
Jogurt z soi (aromatyzowany) IG 50
chleb razowy żytni z pełnego ziarna IG 50
Chayote owoc z rodziny dyniowatych IG 50
Sok z borówki czerwonej ( bez cukru) IG 50
Biskwit (z pełnej maki, bez cukru) IG 50
Konfitura z cukrem IG 50
Makaron (z twardej pszenicy -durum) IG 50

Tutaj jest lista produktów z IG<35, czyli tymi najbardziej polecanymi?

Ryby ( łosoś, tuńczyk, sardynki itp. ) IG 0
Sery (mozzarella,camembert,ementaler itp.) IG 0
Mięso ( wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina, drób) IG 0
Wino czerwone, białe, szampan IG 0
Wędliny ( salami, szynka, kiełbasa itp.) IG 0
Owoce morza (muszelki , krewetki, kałamarnice) IG 0
Majonez ( własnej roboty: żółtko, oliwa, musztarda) IG 0
Tłuszcze z gęsi, roślinne, margaryna (najmniej polecana- tłuszcz nasycony) IG 0
Jajka IG 0
Kawa, herbata*** IG 0
Drób ( kurczak, indyk itp.) IG 0
Befsztyk filet wołowy IG 0
śmietana kwaśna IG 0
Sos sojowy (bez cukru i kolorantów ) IG 0
Olej ( z oliwek, słonecznikowy itp.) IG 0
Skorupiaki ( homar, krab, krewetki ) IG 5
Przyprawy, zioła (natka pietruszki, bazylia, wanilia, cynamon) IG 5
Ocet winny IG 5
Ocet balsamiczny, vinegre IG 5
Awokado, smaczliwka IG 10
Low GI Montignac spaghetti IG 14
Low GI Montignac pasta (spaghetti) IG 14
Szpinak IG 15
Lupin IG 15
Zarodki (pszenne) IG 15
Agawa (syrop) IG 15
Szparagi IG 15
Ogórek IG 15
Brokuły IG 15
Oliwki IG 15
Migdały IG 15
Cebula IG 15
Pieczarki IG 15
Soja IG 15
Tofu sojowe IG 15
Imbir IG 15
Rzodkiewki IG 15
Brukselka IG 15
Cykoria, endywia IG 15
Pesto IG 15
Rabarbar IG 15
Koper włoski IG 15
Seler naciowy IG 15
Papryka chili IG 15
Orzeszki pistacjowe IG 15
Papryka IG 15
Kwaszona kapusta IG 15
Szalotka IG 15
Czarna porzeczka IG 15
Korniszony marynowane IG 15
Mąka z nasion chlebka świętojańskiego (karob) IG 15
Szpinak IG 15
Cukinia IG 15
Por IG 15
Orzechy włoskie IG 15
Sałata zielona IG 15
Kapusta IG 15
Orzeszki arachidonowe IG 15
Szczaw IG 15
Zarodki IG 15
Agrest złoty IG 15
Kiełki ( soja , fasola) IG 15
Kalafior IG 15
Ratatouille (potrawa z kabaczka, patisona, pomidorow, itp. IG 20
Sok z cytryny (niesłodzony) IG 20
Kakao w proszku ( bez cukru) IG 20
Bakłażan, oberżyna IG 20
Jogurt sojowy IG 20
Pędy bambusa IG 20
Marchew (świeża) IG 20
Czekolada czarna (>85% kakao) IG 20
Serce palmowe IG 20
Artiszoki IG 20
Acerola IG 20
Śmietana sojowa IG 20
Sos Tamari ( bez cukru) IG 20
Fruktoza Montignac IG 20
Cytryna IG 20
Dżem Montignac – bez cukru IG 20
Czekolada czarna (>70% kakao) IG 25
Pasta z orzechów laskowych (niesłodzona) IG 25
Malina (świeża) IG 25
Pasta migdałowa (niesłodzona) IG 25
Orzechy laskowe IG 25
Humus (pasta z ciecierzycy) IG 25
Orzechy nerkowce IG 25
Morwa IG 25
Pasta z orzeszków laskowych ( bez cukru) IG 25
Soczewica zielona IG 25
Czarna jagoda (czernica) IG 25
Agrest niebieski IG 25
Grejpfrut ( świeży owoc) IG 25
Truskawki (świeże owoce) IG 25
Pestki z dyni IG 25
Wiśnie IG 25
Porzeczka czerwona IG 25
Mąka sojowa IG 25
Fasola mungo IG 25
Fasolka flageolet IG 25
Jęczmień IG 25
Groch łuskany IG 25
Jagody Goji IG 25
Pęczak IG 25
Mandarynka IG 30
Fasola biała – perłowa IG 30
Pomidory IG 30
Czosnek IG 30
Marmolada (niesłodzona) IG 30
Fasolka szparagowa IG 30
Mleko sojowe IG 30
Jabłka suszone IG 30
Soczewica brązowa IG 30
Buraki czerwone (surowe) IG 30
Marakuja IG 30
Mleko z migdałów IG 30
Twarożek (do 1,5% tłuszczu) IG 30
Mleko z proszku IG 30
Knudle sojowe IG 30
Mleko (pełne lub chude)** IG 30
Rzepa IG 30
Soczewica żółta IG 30
Skorzonera IG 30
Gruszki (świeże owoce) IG 30
Mleko z owsa (surowe) IG 30
Kasza perłowa IG 30
Morele suszone IG 30
Pumpernikel Montignac IG 32
Chleb Montignac IG 34
Granat (świeży) IG 35
Banan zielony (niedojrzały) IG 35
Amarantus IG 35
Jogurt naturalny IG 35
Pomidory suszone IG 35
Śliwki, świeże IG 35
Kwinoa (komosa ryzowa) IG 35
Sok pomidorowy IG 35
Ciecierzyca IG 35
Morele (świeże) IG 35
Przecier jabłkowy IG 35
Drożdże IG 35
Pomarańcze (świeże owoce) IG 35
Pasta z migdałów ( bez cukru) IG 35
Musztarda ostra typu Dijon IG 35
Fasola czarna IG 35
Jabłka ( świeże owoce) IG 35
Fasola czerwona IG 35
Fasola typu adzuki IG 35
Vermicelli z maki z pełnego przemiału IG 35
Ziarna ze słonecznika IG 35
Drożdże piwne IG 35
Figi ( świeże owoce) IG 35
Wasa™ o zawartości błonnika 24% IG 35
Przecier z pomidorów (bez cukru) IG 35
Falafel z ciecierzycy IG 35
Lody śmietankowe ( z fruktoza) IG 35
Ryż dziki IG 35
Nektarynki (świeży owoc) IG 35
Nasienia siemienia lnianego ,sezamu, maku IG 35
Maczka z ciecierzycy IG 35
Czerymoja ( jabłko budyniowe, flaszowiec) IG 35
Fasola borlotti IG 35
Ciecierzyca ( z puszki) IG 35
Brzoskwinie (świeże owoce) IG 35
Seler bulwowy – surowy IG 35
Pigwa pospolita IG 35
Soczewica zielona świeża IG 35
Tabliczka czekolady (bez cukru typu Montignac®) IG 35
Kukurydza antyczna indiańska IG 35
Groszek zielony ( świeży) IG 35
Orzech kokosowy IG 35

I na zakończenie produkty, o których zapominamy…..

Kukurydza IG 55
Syrop klonowy IG 55
Pizza IG 55
Banany dojrzale IG 55
Musztarda ( z dodatkiem cukru) IG 55
Keczup IG 55
Miszpelnik japoński IG 55
Bułka maślana IG 55
Ryż czerwony IG 55
Makaron tagiatelle IG 55
Spaghetti ( gotowane na miękko) IG 55
Maniok ,kasawa ( niesłodzone) IG 55
Maniok (słodki) IG 55
Daktyle IG 55
Ryż dmuchany IG 60
Chipsy ziemniaczane IG 60
Napoje słodzone i gazowane typu cola IG 60
Croissant IG 60
Kuskus IG 60
Owsianka IG 60
kasza manna z twardego ziarna IG 60
Ryż długoziarnisty IG 60
Lody śmietankowe ( z dodatkiem cukru) IG 60
Kasztan jadalny IG 60
Lasagne (z twardego ziarna) IG 60
Czekolada w proszku ( z cukrem) IG 60
Miód IG 60
Chiński makaron z ryżu IG 60
Batoniki Mars, Sneakers, Nuts, ect. IG 60
Majonez ( kupny ) IG 60
Papaja ( świeże owoce)* IG 60
Dyniowate (różne) IG 65
Ziemniaki gotowane w mundurkach IG 65
Burak czerwony gotowany IG 65
Rodzynki IG 65
Dżem z pigwy dodatkiem cukru IG 65
Sorbet ( z dodatkiem cukru) IG 65
Chleb żytni ( 30% maki żytniej) IG 65
Musli ( słodzone cukrem lub miodem) IG 65
Melon (miodowy) IG 65
Bułeczki czekoladowe IG 65
Morele ( puszkowane w syropie) IG 65
Bob (gotowany) IG 65
Pieczywo z niepełnego przemiału ( 50%) IG 65
Cukier biały krystaliczny (cukroza) IG 70
Kukurydza dmuchana (pop corn) IG 70
Mąka kukurydziana IG 70
Risotto IG 70
Ryż zwykły IG 70
Taco IG 70
Batonik czekoladowy (z dodatkiem cukru) IG 70
Gnocchi (kopytka) IG 70
Tgliatelle (knedle) IG 70
Syrop z melasy IG 70
Oczyszczone płatki zbożowe (z dodatkiem cukru) IG 70
Kasza kukurydziana IG 70
Sucharek IG 70
Bajgiel IG 70
Biskwit (herbatnik) IG 70
Cukier brązowy IG 70
Banany do gotowania (gotowane) IG 70
Bagietka z białej maki IG 70
Chleb z maki ryzowej IG 70
Bułeczki drożdżowe śniadaniowe IG 70
Ziemniaki obrane gotowane w wodzie z sola IG 70
Piwo IG 70
Proso IG 70
Kalarepa IG 70
Amarantus ( szarlat) dmuchany IG 70
Ravioli z białej maki pszennej IG 70
Polenta IG 70
Maca z białej maki IG 70
Ziemniaki gotowane w mundurkach IG 70
Ryż jaśminowy IG 70
Rutabaga IG 70
Arbuz IG 75
Bulka biała hamburgerowa IG 75
Lasagne ( z białej maki pszennej) IG 75
Pieczywo białe tostowe IG 75
Pączki IG 75
Ryz błyskawiczny IG 75
Wafel (z cukrem) IG 75
Dynia IG 75
Napoje sportowe IG 75
Puree z kartofli IG 80
Mączka kukurydziana IG 85
Mąka biała pszenna IG 85
Mleko ryżowe (z cukrem) IG 85
Ryż instant IG 85
Ryż krótkoziarnisty (klejący się) IG 85
Rzepa (gotowana) IG 85
Seler bulwa (gotowana) IG 85
Tapioka IG 85
Pasternak* IG 85
Płatki kukurydziane ( cornflaces) IG 85
Maranta IG 85
Pieczywo białe , bezglutenowe IG 90
Płatki ziemniaczane IG 90
Ziemniaki pieczone w mundurkach IG 90
Mąka ryżowa IG 95
Mąka ziemniaczana IG 95
Pieczone ziemniaki IG 95
Smażone ziemniaki, frytki IG 95
Skrobia modyfikowana IG 100
Glukoza ( dekstroza) IG 100
Syrop glukozowy IG 100
Syrop ryżowy IG 100
Maltoza( piwo) IG 115
Indeks glikemiczny dla konkretnych potraw

Post navigation


2 thoughts on “Indeks glikemiczny dla konkretnych potraw

  1. Co jutro robicie na obiad? Ja upichce rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Cos pysznego, poszukajcie sobie w goglu: zupa rumfordzka babci

Comments are closed.