Zasady kojarzą się z nudą………ale zasady w Metodzie Montignaca to wyzwanie:-) Podejmijmy je razem!

Zasada 1

Po pierwsze nie łączymy tłuszczy z węglowodanami!

A tłuszcze to:

– mięso i ryby, wędliny możemy robić sami, jeśli kupujemy to bardzo dokładnie czytajmy etykiety, nie może być cukru (a jest prawie zawsze), różnych podejrzanych składników, wzmacniaczy smaku i niech obowiązuje zasad, że im mniej składników tym lepiej. Jemy jak najmniej mięsa czerwonego, dużo drobiu (indyk jest bardzo ok), królika.

– jaja

– śmietana – od 18%

– tłuste sery – od 18% tłuszczu: żółte (uwaga ma skład!), mozzarella, feta, pleśniaki
– oliwa z oliwek, olej sojowy, z pestek winogron i słonecznikowy, rzepakowy, oliwa arachidowa, olej lniany

A węglowodany to:

– nabiał do 1,5% tłuszczu (mleko, kefir, twaróg, maślanka, jogurt naturalny)
– ryż (dziki, brązowy i basmati)
– chleb -dozwolony to taki najlepiej pieczony przez nas, korzystamy z mąki graham – nr 1850 albo razowej – 2000, bez dodatku cukru, ziemniaków i innych ‚ulepszaczy’, możemy dodać śliwkę czy płatki owsiane….
– płatki żytnie, owsiane, pszenne, jęczmienne, orkiszowe – górskie lub zwykłe,  nie jemy płatków błyskawicznych – im bardziej przetworzone są płatki tym mają wyższy indeks glikemiczny i niestety zamiast ułatwiać utratę wagi to zdecydowanie utrudniają…i oczywiście im bardzie przetworzone są płatki tym mniej wartości odżywczych nam dostarczają. Płatków nie gotujemy – gotowanie zwiększa indeks glikemiczny, wystarczy zalać je gorącą wodą na 10-20 minut przed podaniem a przed samym podaniem dodać mleka czy jogurtu,

– makaron (każdy z pszenicy durum, pod warunkiem ugotowania go al dente oraz oczywiście makarony razowe/graham/z mąki z pełnego przemiału – czytajmy jednak etykiety i miejmy pewność, że nie ma tam przemyconej białej mąki)
– warzywa strączkowe – soczewica, groch, fasola, cieciorka, soja (gotujemy sami albo korzystamy z puszek, ale sprawdzamy czy w składzie nie ma cukru bądź innych polepszaczy smaku?).

 

I zasada pierwsza za nami:-) jako, że ta zasada jest podstawowa i najważniejsza to kolejne zasady będą w oddzielnym poście.

Zasady, reguły, zasady…..ZASADA 1

Post navigation